Concentratie

Concentratie: een cruciaal element voor succesvolle koude acquisitie

 

Zorg voor opperste concentratie tijdens koude acquisitie, alleen dán kun je succesvol zijn.

 

Concentratie

Koude acquisitie lijkt op het eerste oog een ‘eenvoudige klus’, waar weinig concentratie aan te pas komt, want hoe moeilijk kan ‘bellen’ zijn niet waar ? Niets is echter minder waar. Bij koude acquisitie komt het erop aan dat je uiterst geconcentreerd aan het bellen bent; de kleinste verstoring kan het gesprek negatief beïnvloeden en daarmee het eindresultaat torpederen.

 

Mezelf betrap ik nog wel eens op het feit dat ik bezig ben verbinding te krijgen met meneer A, terwijl ik nog bezig ben met de klantgegevens van meneer B op mijn scherm. Wanneer ik meneer A dan aan de lijn krijg, moet ik heel even ‘zoeken’ naar zijn naam en dat kost eigenlijk al teveel tijd. Heel vervelend om te moeten beginnen met: “Dag meneer eh… van de Broek, u spreekt met…”. Dat komt weinig professioneel over en daarmee diskwalificeer ik mezelf al binnen een halve seconde na de start.

 

Van de vele omstandigheden die je naar je hand moet zetten om ervoor te zorgen dat je optimaal geconcentreerd bezig bent met koude acquisitie, wil ik er één uit halen:

Afleiders

Wanneer je gaat bellen zorg er dan voor dat alle zaken die je normaliter afleiden van je doel, uit de weg geruimd zijn. Zorg ervoor dat je niet achter een PC zit waar constant mail binnenkomt; je herkent dat Windows-geluidje direct en op de automaat ga je toch even kijken wat het bericht is… Op dat moment is de concentratie al weer gevlogen. Zet dus je mailprogramma (tijdelijk) uit en concentreer je op het bellen.

 

Creëer bovendien voor jezelf een rustige omgeving van waaruit je kunt gaan bellen. Het is beter om op een aparte kamer te gaan zitten, dan tussen een aantal collega’s, ook al weten die dat je aan het acquireren bent. Geroezemoes, achtergrondgeluiden, binnenkomende mailtjes, geeltjes op je bureau, alles zorgt ervoor dat je afgeleid wordt van werk dat het uiterste van je concentratie vraagt.

 

Een andere afleider zijn al die geeltjes op je bureau. Die dingen die je nog moet doen de komende tijd, waar je steeds weer aan denkt maar er nog niet van gekomen zijn… Om dit tegen te gaan kun je een paar dingen doen. Eén daarvan is de geeltjes tijdelijk in de bureaulade te leggen; de andere manier is om gewoon op een andere (lege) werkplek te gaan zitten, waardoor je die afleiders niet ziet.

 

Vergeet ook niet om je mobiele telefoon tijdelijk uit te zetten; dat is een enorme afleider, zeker als het een ‘smartphone’ is die een piep geeft als er een nieuw mailbericht binnen is gekomen.

Tenslotte is het van groot belang dat je koude acquisitie in je agenda plant. Maar er een routine van dat je bijvoorbeeld elke dinsdagmorgen koude acquisitie pleegt. Het feit dat je het stelselmatig doet, zorgt enerzijds voor meer routine maar in dat kader zorgt het er ook voor dat je de dag ervoor je al realiseert dat de volgende dag weer acquisitietijd is. Onbewust ga je je er dan al op voorbereiden en dat verhoogt je concentratie de volgende dag.

 

Conclusie

Zorg dat je je omstandigheden zodanig optimaal inricht, dat je geconcentreerd kunt bellen; gebrek aan concentratie zorgt namelijk direct voor gemiste kansen.

 

Veel succes gewenst !

 

 

Victor Bonke

Acquisitator

Categorieën: Acquisitie.