Ondernemers belasting

Iedereen in Nederland moet belasting betalen. Voor ondernemers is dit echter wel anders geregeld dan voor mensen in loondienst. Mensen in loondienst krijgen het geld dat naar de belastingdienst gaat simpelweg gewoon niet op hun bankrekening. De werkgever houdt de belasting direct in. Voor ondernemers is dit iets anders geregeld.

Ondernemers dienen zelf een financiële administratie bij te houden waarin zij onder andere bijhouden hoeveel belasting (BTW) over de producten en diensten zij ontvangen hebben en hoeveel zij hebben uitgegeven. Daarnaast werkt de inkomsten belasting iets anders doordat er voor ondernemers speciale regels zijn.

Er zijn twee soorten belasting
Voor de ondernemer zijn er over het algemeen twee soorten belasting waarmee hij zeker te maken krijgt.

Omzetbelasting
De eerste vorm van belasting is omzet belasting, ook wel BTW genoemd. Over alle producten en diensten die wordt verkocht dient de ondernemer (in de meeste gevallen) 19% belasting te rekenen en dit periodiek af te dragen aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst wil dat de ondernemers onder andere regelmatig inzicht geven in hun omzet en de BTW die hiermee is ontstaan. De ondernemer moet het verschil tussen ontvangen BTW en betaalde BTW periodiek overmaken naar (of ontvangen van) de Belastingdienst. Lees verder over omzet belasting en BTW. Lees verder >>

Inkomstenbelasting voor ondernemers
De tweede vorm van belasting is misschien nog wel bekender want dit is de belasting over het inkomen van de ondernemer zelf, genaamd inkomsten belasting. De laatste is dezelfde belasting als mensen in loondienst betalen. Dit kan ook vennootschap belasting zijn voor ondernemers die ondernemen in een vennootschap (BV, NV en Cooperatie) maar bij deze ondernemingsvormen liggen belastingen soms anders en is het meestal aan te raden om een boekhouder of accountant in te schakelen. Vandaar dat we voor het gemak uitgaan van de eenmanszaak of VOF als ondernemingsvorm. Lees verder >>

bron: www.ondernemeneninternet.nl