Arbeidsongeschiktheids verzekering

Veel ondernemers zijn niet verzekerd tegen het risico van de arbeidsongeschiktheid. Dit dan ook nog eens, terwijl er een grote groep ook geen spaargeld heeft, om eventueel op terug te kunnen vallen. Dit komt als conclusie uit verschillende onderzoeken van de laatste jaren. Die de arbeidsongeschiktheid verzekeringen hebben uitgezocht.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de werknemers verplicht, voor ondernemers niet

In maatschappij waar de overheid voor de werknemer wel alles wil beschermen, is de ondernemer meer een beetje vogelvrij verklaart. De werknemer is verplicht tegen een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit gaat dan ook al automatisch via de werkgever. Het gaat dan over meer dan 2 jaar niet geschikt zijn voor de arbeidsmarkt. Dat is wat in de regel arbeidsongeschiktheid wordt genoemd. Terwijl u en ik daar als ondernemer voor ons personeel netjes de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering afdragen, kan het dus zijn dat wij zelf niet verzekerd zijn voor deze arbeidsongeschiktheid. Het kan zelfs zijn, dat er nog nooit over nagedacht is ook. Het is uiteraard altijd verstandig om ergens over na te denken, dus ook hierover.

De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Helaas is de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering erg hoog. Dit heeft ten grondslag, dat het kan voorkomen, dat een verzekering u misschien wel vanaf morgen tot aan uw dood moet uit gaan betalen. Het risico van de verzekeraar is dus ook hoog. Bij de ondernemers die er wel over nagedacht hebben en toch niet verzekerd zijn, is de hoge premie dan ook meestal de reden. Terwijl voor veel verzekeringen een jonge leeftijd een voordeel heeft is dit bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak niet zo. Als je ouder bent, dan, kom je immers toch ook wel met een minder aantal tussenliggende jaren te overlijden. Toch is het verstandig om er al op jonge leeftijd naar te kijken. De kans dat er anders gezondheidskwalen tussen komen kijken is best groot. Bij elke vorm van al bestaande gezondheidsrisico’s kan de premie aanzienlijk stijgen. Helaas is het gewoon voor veel ondernemer onbetaalbaar om hierop voldoende zekerheid in te bouwen, dat je altijd elke maand voldoende geld overhoud, terwijl er van een arbeidsongeschiktheid sprake zou zijn. Er is wel nog een mogelijkheid.
De meeste verzekeraars die arbeidsongeschiktheidsverzekering aan bieden, gaan uit van een verzekerd bedrag van 80 % van het huidige inkomen. Wanneer u denkt aan veel minder genoeg te kunnen hebben, dan kunt u dit bedrag verlagen. De premie zal hier dan op mee gaan dalen. Dit is iets waar best goed naar gekeken mag worden. Het kan veel schelen.