Webwinkel starten

Webwinkels zijn al vanaf de eerste dag van het internet populair maar in Nederland lijkt er nu echt een hype te ontstaan in het beginnen van een webwinkel. Doordat de webwinkelsoftware steeds gemakkelijker wordt, de webwinkel eigenaar hoeft geen kennis van programmeren  te kennen, beginnen steeds meer particulieren een eigen webwinkel.

Een webwinkel is veel makkelijk op te zetten dan een echte fysieke winkel, je hebt er niet eens een  vestiging voor nodig.

1. – Kan iedereen zomaar een webwinkel beginnen?
In de meeste gevallen wel. Er zijn uitzonderingen die als je er even over nadenkt, vrij logisch zijn. Soms heb je vergunningen nodig

De onderneming inschrijvingen bij de KVK is misschien een uitzondering maar zelfs dit is niet altijd verplicht. Als je klein begint, bijvoorbeeld door eerst wat online te verkopen via een online marktplaats of andere drukbezochte website dan kun je dit bij de Belastingdienst bij de inkomsten belasting opgeven als overige inkomsten. Je kunt dan ook geen gebruik maken van de speciale startersregelingen en moet wel vooraf goed je risico’s bedenken.

Houd er dan wel altijd rekening mee dat een bedrijfsmatige hobby geen stiekeme ontduiking van verplichte regeldruk wordt. Iets verkopen op een veiling of marktplaats kan prima als hobby, maar als je echt gaat verkopen via een eigen webwinkel en als bezoekers en klanten jouw webwinkel ervaren als onderneming, dan zal ook de overheid willen dat jij je hiernaar gedraagt. Als je bedrijfsmatig bezig bent en er gaat iets mis kan het zijn dat de rechter jou beoordeelt volgens het zakelijke recht. Ook als je geen KVK inschrijving hebt. Daarnaast is er wetgeving met betrekking tot je website, als je hierop artikelen verkoopt. Zeker als je met je webwinkel verkoopt aan consumenten ben je aan regels gebonden.

Wanneer de omzet een paar honderd of maximaal duizend euro op jaarbasis is en bezoekers van je webwinkel niet het gevoel hebben dat ze een bedrijf bezoeken, dan is het nog uit te leggen als hobby. Dus een webwinkel starten is eigenlijk altijd mogelijk. Maar indien de omzet hoger wordt of je webwinkel uitstraling professioneler en zakelijker overkomt is het raadzaam bij een instantie als de KvK of een administratiekantoor even om advies te vragen.

2. – Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Concreet is eigenlijk het enige wat je nodig hebt:
– Een domeinnaam + webhosting — waar wij www.mijndomein.nl voor gebruiken deze is verkozen tot meest voordelig en beste service.
– Software
– Producten of diensten
Toch is dit lijstje meestal niet volledig. Het is enkel voldoende als jij klanten langs laat komen, cash betalingen accepteert en vooral aan bekenden verkoopt. Dan zul je snel kunnen beginnen. Maar meestal als je een webwinkel wilt beginnen wil je ook dat men kan betalen en zul je vooraf moeten hebben nagedacht over de logistiek.  Oftewel wanneer koop jij iets in, waar sla je het op, hoe verzend je het en hoe ga je om met eventuele spullen die retour komen?
Laat je klanten online afrekenen? Dan verandert het plaatje direct, omdat je privacygevoelige informatie ontvangt. Daarvoor zijn wel enkele regels opgesteld waarover het CPB je meer kan vertellen. Ook zul je dan je identiteit direct duidelijk moeten maken en vormen van contact moeten aanbieden.
Voor het beginnen van een webwinkel is dus weinig verplicht maar door zaken die hierbij al snel om de hoek komen kijken, soms dus wel. En als je het zelf niet regelt dan doet het wetboek dat voor jou. En die geeft de klant in veel gevallen veel meer rechten dan je misschien verwacht. Noem je bijvoorbeeld nergens een retourenbeleid of algemene voorwaarden en heeft de hele transactie online plaatsgevonden? Dan kan een klant binnen drie maanden nog de complete aankoop terugdraaien. Voor de meeste webwinkels gaat dit te ver en deze noemen dus duidelijk een periode waarbij de klant zijn geld terugkrijgt. Dat staat dan mooi als service omschreven maar eigenlijk beperken ze daarmee de consument in zijn rechten.

Bron: www.ondernemeneninternet.nl