Eenmanszaak

Kenmerk van een eenmanszaak is dat de oprichter van de zaak ook eigenaar is en in feite alles voor het zeggen heeft. Kenmerkend is ook dat een eenmanszaak eenvoudig is op te richten. De eenmanszaak wordt financieel en juridisch door één en dezelfde persoon geleid. Het is ook weer niet zo, dat in een eenmanszaak maar één persoon mag werken. Er mag gewoon personeel worden aangenomen. De eenmanszaak zien we als rechtsvorm regelmatig bij huisartsen, loodgieters en notarissen. De eenmanszaak wordt fiscaal steeds voordeliger door de hoge mkb vrijstelling. Kiest u voor een BV of toch een eenmanszaak.

Voordelen eenmanszaak

U richt een eenmanszaak gratis op, wel moet u zich laten inschrijven in het Handelsregister. Anders dan bij een B.V. bent u met een eenmanszaak niet verplicht om een jaarrekening op te stellen en deze te publiceren bij de Kamer van Koophandel. Een groot voordeel van een eenmanszaak is dat u zelf de beslisser bent en alles kunt regelen. Bovendien is de winst voor u en hoeft u die niet met anderen te delen.

Nadelen eenmanszaak

Dat kan ook een groot nadeel zijn. U moet alles zelf doen, wat veel tijd kost en bent volledig aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Het is vaak ook moeilijker om aan voldoende vermogen te komen.